wtorek, 16 października 2012

Muffinki cynamonowe


Muffinki cynamonowe - ulubione moich Chłopców :)
Dziś upieczone na prośbę Środkowego, na pocieszenie, 
bo jest chory i nie może chodzić do szkoły ;)

Dwa razy nie trzeba było mnie prosić ;)




Podzielę się z Wami zmodyfikowanym i wypróbowanym przeze mnie przepisem :)

Czasem przemycam w nich owoce sezonowe, 
truskawki, jagody, starte na grubej tarce gruszki albo jabłka.
Dzisiaj rano upiekłam cynamonowe i czekoladowe.

Najpierw nastawiam piekarnik na 190°C (z termoobiegiem bo tak lubię).

W dużej misce mieszam suche składniki:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
½ szklanki cukru pudru
1 cukier cynamonowy [albo 1 łyżka (z górką) kakao jeśli mają być czekoladowe]
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Do dzbanka wlewam mokre składniki:
1 szklankę mleka
½ szklanki oleju
1 jajko
Wlewam mokre do suchych i mieszam (tak od niechcenia) razem.
Im więcej grudek, tym lepiej.

Papierowe papilotki wkładam do formy na muffinki, żeby się nie rozlazły na boki.
Piekę w papilotkach, żeby później nie myć foremki ;)




Wypełniam masą papilotki do ²/3 wysokości.
Piekę na dwa razy, bo moja forma do muffinek mieści ich 12,
a z tego przepisu wychodzi ich zazwyczaj 20.

Muffinki piekę przez ok. 20 minut, aż urosną i się zarumienią.
Szybko, banalnie i przepysznie :)

Serdecznie Was pozdrawiam i życzę smacznego wieczoru :)


3 komentarze:

  1. Mniam! Wygląda apetycznie, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. o, podoba mi się ten przepis. Niedługo go wypróbuje 8)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam muffinki,a te wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...